Voorjaars reis Gambia 2017

Voorjaars reis Gambia 2017

Op 22maart ben ik weer naar Gambia geweest om een aantal noodzakelijke dingen te doen.

Regering
Het allereerste wat me opviel was dat de Billboards met de hatelijke kop van dictator Yahya Jammeh waren nu voorzien van vrolijke reclame, het land waar angst cultuur heerste was hier eindelijk van bevrijd. Er is voor de nieuwe regering met Adama Barrow als president nog een hoop werk te doen na een wanbeleid van 22 jaar en  alleen heerschappij van Jammeh. De nieuwe regerings partij is de UDP of te wel  United Democratie Party heeft met de verkiezingen 31 van de 52 zetels in het parlement veroverd. Boto Saidy Jeng onze vice voorzitter heeft ook meegedaan aan lokale verkiezingen voor een parlements zetel in het deel van het land waar hij geboren is , maar helaas net niet verkozen.
Geld
Vaak het eerste wat ik doe is het meegenomen geld van de stichting wisselen bij een mij bekent adres waar ik altijd de hoogste koers Euro-Dalasi krijg ditmaal 51,2 dalasi voor een euroen dat is altijd veel beter als wij het van ABN-AMRO naar de Trust bank in Gambia overmaken ( koers van de bank 47,- dalasi voor een Euro) dus reken maar uit als je b.v. € 5000,- mee neemt.
Scholen
In de tweede week een bezoek gebracht aan Sarakunda en de Sarakolong school om nieuwe leerlingen te fotograferen en de rijst uit te delen van de sponsors. Bij een bezoek aan de Nel Memorial school (Basori) kreeg ik nog een wensen lijstje voor 2 nieuwe toiletten bij de bestaande 4 , en een hek voor de groente tuin. Het aantal leerlingen hier is nu 396 waarvan er 126 in nursery 1 zitten. Ook bij de Kalabantang school nieuwe leerlingen op de foto gezet en de zakken met rijst van de sponsors uitgedeeld.

klas 1 (1)SAM_4678SAM_4723

Project Kataba village
Ook een bezoek gebracht aan de groente (vrouwen) tuin in Kataba village een stuk grond van 100 bij 100 vierkante meter met hier omheen een hekwerk van 1,5 meter hoog gerealiseerd zodat dieren er niet in kunnen. Hier foto,s van gemaakt en gesproken met een van de leden van het bestuur Jalo Jawara ze zijn zeer tevreden over de afrastering van de tuin aan de hand van foto,s is goed te zien wat er allemaal verbouwd word o.a. Uien doen het erg goed gemiddelde opbrengst hiervan is 5 dalasi per stuk (grote uien) verder heb ik gezien sla,tomaten,garden egg,kool,rode peper en tal van andere groenten waar ik de naam niet van weet. De bestaande waterputten 3 stuks zijn opnieuw uitgegraven en geven voldoende water. Wat betreft de afrastering die is op de Gambiaanse manier gebouwd hier en daar wat slordig en niet strak maar wel zeer stevig.  Ik was onder de indruk van het resultaat, ook andere dorpen hebben belangstelling heb ik gehoord en er komt binnen kort hiervoor een aanvraag al met al een goede keus een geplastificeerd hek. Dit project werd bekostigd door Mevr I v/d Berg en uitgevoerd door onze stichting.

SAM_4654SAM_4642SAM_4658SAM_4639SAM_4647SAM_4653

Bananen dozen
In onze opslag ruimte in Grootebroek sorteren wij kleding die gebruikt kan worden in het warme klimaat van Gambia, wij verpakken alles in bananen dozen en versturen die via een stichting genaamd Bennie helpt Gambia in Coevorden die deze na ons verzoek op komt halen. Op 21 april arriveerden de bananen dozen 83 stuks op het verdeel centrum van Bennie helpt Gambianen , 60 dozen met hoofdzakelijk kinder kleding waren voor de verkoop, 2 dozen voor prive met o.a. een elektrische naaimachine voor iemand op de Kraft market, 5 dozen voor het kraam centrum van Marie Joof en 1 doos gereedschap. De overige 10 dozen kinder kleding , lakens, handdoeken zijn verdeelt onder de armen, het school materiaal 5 dozen zijn naar de Sarakolong school in Sarakunda gegaan.

SAM_4682SAM_4684SAM_4686

Klimaat
Over het algemeen schommelt de temperatuur overdag tussen de 25 en 30 graden in de maanden december tot en met februari de avond temperatuur 20 graden het is dan koud volgens de lokale bevolking, in de resterende maanden is overdag de temperatuur tussen de 30 en 35 graden. Maar er zijn uitschieters als de wind uit het oosten of noord oosten komt kan het oplopen tot boven de 40 graden. Half juni begint de regen tijd de temperaturen zijn hetzelfde maar de lucht vochtigheid is dan heel hoog wat voor veel mensen niet zo prettig is.

 

 

Word donateur!

Word nu donateur van Stichting June. Voor 40 euro per jaar steunt u een kind.

Hiervoor heeft het kind: 
Een uniform - een paar schoenen - een schooltas - en een jaar school.

Nieuws van Stichting “June”

Zoeken

Copyright © 2023 Stichting June
Inloggen