Waterprojecten

Schoon water is van levensbelang. Gelukkig hoeven we daar in ons land nooit bij stil te staan. We draaien de kraan open en er stroomt drinkwater uit. In Gambia is dit helaas niet vanzelfsprekend. Daarom doet Stichting June er alles aan om dorpen van schoon drinkwater te voorzien door middel van waterputten inmiddels 40 stuks.

Waterputten bouwen op de lokale manier
Iedere waterput die Stichting June bouwt, wordt door een Gambiaans bedrijf gegraven. Niet alleen zijn zij hierin gespecialiseerd, maar zo kunnen zij ook inkomsten genereren. Doordat er bij de bouw van een waterput door verschillende soorten harde grond gegraven moet worden, is dit een enorm tijdrovende klus. Vaak moet er maar liefst tot 15 of 20 meter diepte gegraven worden voor het grondwater niveau bereikt wordt. Maar het kan soms ook nog veel dieper zijn.

Bouwproces
Als het graven is begonnen, worden met een stalen mal betonnen cilinders gemaakt van ongeveer 1.5 meter. Deze worden in de put geplaatst zodat er steeds meer meters bijkomen en het instortingsgevaar is verdwenen. Om alle zand, modder en stenen uit de grond te graven wordt een driepoot boven de put geplaatst. Hiermee kan dan een emmer naar beneden en boven getakeld worden. Alles wordt met de hand gedaan waardoor het bouwen van een waterput een flinke klus is.

Als het bouwen klaar is, wordt er natuurlijk eerst gecontroleerd of er wel genoeg drinkwater is en of het water helder en schoon genoeg is om te drinken. Vervolgens wordt er een betonnen deksel op de put geplaatst met een handpomp. Zo blijft het water schoon.

Waterput met handpomp

Waterput met handpomp

Vrouwen werk in Afrika

Vrouwen werk in Afrika

water 2

Een waterput op het schoolplein

 

 

 

 

 

 

 

water 1

 

Word donateur!

Word nu donateur van Stichting June. Voor 40 euro per jaar steunt u een kind.

Hiervoor heeft het kind: 
Een uniform - een paar schoenen - een schooltas - en een jaar school.

Slideshow

Copyright © 2023 Stichting June
Inloggen