Fatoumata Camara

dokter3

Fatoumatta en dr Peter don Griot

Ook na de bouw van 2 scholen, een brug en een groot aantal waterputten bleef Stichting June zich constant inzetten voor Gambia. Zo ook voor de 7-jarige Fatoumata Camara die op de eerste school in Serekunda zat. Door een auto ongeluk in Gambia verloor zij namelijk een van haar ouders en had ze ernstige verwondingen. Haar gezicht lag namelijk open vanaf de zijkant van haar mond langs haar neus tot haar kruin aan toe. Tot overmaat van ramp hebben de artsen van het ziekenhuis in de Gambiaanse hoofdstad Banjul haar weer dichtgenaaid met een veel te dikke naald waardoor ze haar oog niet meer open kon houden.

Nel Bus was erg geschrokken van deze verminking en liet het hier niet bij zitten. Daarom maakte ze een foto van Fatoumata en nam deze op A4 formaat mee naar Dr. Zurcher in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Ze vroeg hem of er niet iets gedaan kon worden voor dit kleine meisje in het ziekenhuis in Hoorn, uiteraard zonder dat het iets zou kosten. Dr. Zurcher overlegde vervolgens de verminking van Fatoumata met zijn collega’s en de directeur. Uiteindelijk kwam hij in gesprek met plastisch chirurg Dr. Kuypers die aangaf dat het belangrijk was om na te gaan of Fatoumata nog wel kon kijken met haar oogje. Anders zou het namelijk zonde zijn om een operatie uit te voeren van € 40.000.

Om dit uit te zoeken, stapte Nel Bus op het vliegtuig naar Gambia en is met Fatoumata naar Dr. Sanyang gegaan die hun doorverwees naar oogspecialist Dr. Marenah in Serekunda. Hij heeft haar oogje onderzocht en haar pupil vergroot om haar oog te bekijken. De zenuwen in Fatoumata’s oog bleek nog goed en ze draaide gewoon met 2 ogen mee wat betekende dat ze nog zo goed als kon zien. Terug in Nederland, ging Nel met dit goede nieuws en foto’s weer langs bij Dr. Zurcher in Hoorn. Dit werd allemaal grondig bekeken en ook de directeur was onder de indruk van dit ‘prachtige verhaal’.

Uiteindelijk heeft Stichting June het voor elkaar gekregen dat Fatoumata naar Nederland kon komen voor een gratis operatie en verblijf in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Samen met Dr.Peter don Griot uit het VU ziekenhuis van Amsterdam heeft Dr. Kuypers Fatoumata geopereerd op 21 juni 2007. Het reisbureau Travelpoort in Leiderdorp hielp de stichting hier ook mee door tickets naar Nederland te regelen voor zowel Fatoumata als voor Boto (de rechterhand van Stichting June). Zo kon Boto alles vertalen wat er tussen de chirurgen en Fatoumata besproken werd aangezien zij nog nauwelijks Engels sprak. De operatie is goed geslaagd. Fatoumata kon haar oog, dat 2,5 jaar dichtzat, eindelijk weer open doen!

Een fantastisch verhaal en een geweldig cadeau van het ziekenhuispersoneel in Hoorn wat ook niet onopgemerkt voorbijging aan de media. Zo kwam Hart van Nederland langs bij Nel Bus voor een verslag over dit succesverhaal van de 7-jarige Fatoumata Camara.

Na de operatie

Na de operatie

bij de dokter

bij de dokter

West Fries Gasthuis

WestFries Gasthuis

In hart van Nederland op SBS 6

In hart van Nederland op SBS 6

 

 

 

 

 

 

Word donateur!

Word nu donateur van Stichting June. Voor 40 euro per jaar steunt u een kind.

Hiervoor heeft het kind: 
Een uniform - een paar schoenen - een schooltas - en een jaar school.

Slideshow

Copyright © 2023 Stichting June
Inloggen